Top
Yetenekli Kalemler

Yetenekli Kalemler

yeteneklikalemler@tg.com.tr

04/10/2022

Altı yüz yirmi iki yıl-1

 
 
Son zamanlar da basında medyada TV de ve internette bir Osmanlı tartışması aldı başını gidiyor. Bazı kesimler Osmanlıyı yerden yere vurmaya çalışıyor. Özellikle Sultan Vahdeddin ve Sultan 2. Abdülhamid Han düşmanlığı tavan yapmış görünüyor. Hatta bazı yerlerde bırakın bu Padişahları Fatih Sultan Mehmed’e ve Kanuni Sultan Süleyman gibi Osmanlının en kudretli dönemindeki dünyanın bile hayran kaldığı Padişahlara bile dil uzatanlar oldu.
Bunu özellikle azılı Osmanlı düşmanı olup bizim tarihimizin sadece Türkiye’den ibaret olduğunu zanneden gafiller yapmaktadır. Bu, geçmişini unutup geleceğini imar edemeyenlerin düştüğü yanılgıdan başka bir şey değildir...
Her şeyden önce olayları, yaşananları ve insanları o zamanın şartları ve dünyanın o zamanki tarihî akışı içerisinde değerlendirmek gerekir. Bu açıdan Osmanlıyı inkâr etmek tarihimizi ve geçmişimizi inkâr etmek demektir. Böyle düşünen bir kişinin ben bu ülkenin vatandaşı olduğundan şüphe ederim. Dünya üzerinde nice devletler ve İmparatorluklar kurulmuş çok büyük başarılar elde etmiş sonrada tarih sahnesinden çekilmişlerdir. Osmanlı Devleti de bunlardan biridir.
Her şeyden önce Osmanlı İmparatorluğu 622 yıl dünya üzerinde varlığını devam ettirmiştir. Bunun ilk üç asrı, dünyanın en büyük imparatorluğu olarak devam etmiştir. Geriye kalan 322 yılını da dünyanın en iyi 3 imparatorluğundan biri olarak sürdürmüştür. Osmanlı iftira edildiği gibi başarısız olsaydı bu kadar uzun süre ayakta kalabilir miydi? Osmanlı düşmanlığı yapmak yerine bu kadar uzun süre nasıl ayakta kalabilmişiz önce bunu iyi okuyup anlamamız lazım değil mi?
Osmanlı kurulduğundan ve özellikle Balkanlara ve Avrupa ya geçtikten sonra gittiği yere insanlık medeniyet adalet ve doğruluk götürmüştür. Çünkü Osmanlı cihanşümul yani evrensel bir devletti. Dile kolay tam 622 yıl dünyada söz sahibi oldu ve dünyaya hükmetti...
          Aslan Torun
 
 
 
ŞİİR
 
             Kalbim
 
Bu gece kalbimde heyecan yaşar
Bu gece kalbimde bir sevda coşar
Sonsuz bir âlemde durmadan koşar
Hâlâ nedenini gizliyor kalbim
Yine âşık olmak istiyor kalbim
 
Korkunç bir şimşektir. Gökte çakıyor
Deli bir çay gibi coşup akıyor
Çocuksu yıllara dönüp bakıyor
O masun geçmişi sesliyor kalbim
Yine âşık olmak istiyor kalbim
 
Kendi düzeninden yapışamıyor
Yıllar destan olmuş, alışamıyor.
Hâlâ yaşlılıkla barışamıyor
Yepyeni heyecan izliyor kalbim
Yine âşık olmak istiyor kalbim.
 
      Şair-Yazar Elvin Mütaliboğlu
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
*Yemeklerin yağı fazla ise, birkaç marul yaprağı tencereye atılır. Bu yapraklar yağın fazlasını alır.
*Beyaz top lahanadan atılacak bir-iki yaprak ile bakır kaplar parlatılabilir.
*Yumurtanın yalnız beyazını kullanmak istiyorsanız, dıştan iğneyle bir kaç delik açıp beyazını alabilirsiniz. Bu beyazlar çırptığınızda kar hâlini almıyorsa, bir kaç damla limon sıkılır.
*Sütü ateşe koymadan önce, biraz karbonat atılır. Hem hazmı kolaylaştırır, hem de kesilmesini önler.
*Yemeği daha çabuk soğutmak için, suyun içine iki kaşık tuz atıp tencere bu tuzlu suyun içine oturtulur.
*Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
*Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
*Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.
*Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulayın.
*Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları