Top
Yavuz Donat

Yavuz Donat

ydonat@sabah.com.tr

09/11/2018

Yarın 10 Kasım

Tarih 9 Mayıs 1920... Meclis'in açılışının üzerinden henüz bir ay bile geçmemiş... Meclis'te 'Gizli oturum' yapılıyor... Kürsüde Mustafa Kemal Paşa: - Amerika ile siyasal ilişkilere girişmek, Doğu'daki herhangi bir devletle siyasi ilişkilere girmekten bizi alıkoyamaz.

***

Meclis... 'Yüce irade' Tarih 1 Mart 1923... Meclis '1. Dönem, 4. Yasama Yılı' çalışmalarına başlıyor. Kürsüde Gazi Mustafa Kemal Paşa. 'Açış konuşmasını' yapıyor. 'Uzun konuşma' şu sözlerle sona eriyor: Saygın bakışlarımızı vicdanlarımızın merkezi olan millete dikelim. Orada erdemin, vefa ve içten bağlılığın, yenilenme arzusunun, egemenlik aşkının ve geleceğin sönmez ateşi yanmaktadır. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların sonu hüsrandır, çökmedir. (Şüphesiz sesleri.) Efendiler!... Bu yüce iradenin huzurunda büyük bir saygıyla eğilelim. (Şiddetli alkışlar.)

***

Alkışlar Tarih 3 Temmuz 1920... Meclis yine 'Gizli oturumda.' Mustafa Kemal Paşa konuşuyor: - Size egemen olan hiçbir güç yoktur... Size egemen olan hiçbir kişi olamaz. Mustafa Kemal Paşa'nın sözleri 'Alkışlarla' karşılanıyor.

***

1 Kasım 1930 Meclis'in '3. Dönem, 4. Yasama Yılı' açılışı. Kürsüde... 'Tutanaklardaki ifade' ile: Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri. Konuşmanın son cümleleri: Büyük milli sorunlar şimdiye kadar ancak Büyük Millet Meclisinde çözümlendi. Gelecekte de yalnız oradan kesin önlemler sağlanabilecektir. (Bravo sesleri, alkışlar.) Türk Milletinin sevgi ve bağlılığı her zaman Büyük Millet Meclisine yönelmiştir ve hep oraya yönelecektir. (Şiddetli ve sürekli alkışlar.)

***

'Bravo... Yaşa...' Tarih 1 Kasım 1937... Meclis'in '5. Dönem, 3. Yasama Yılı' açılışı. Kürsüde... 'Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk.' 14 sayfalık konuşmanın son cümleleri: Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz. (Alkışlar.) Bizim yolumuzu çizen, içinde yaşadığımız yurt, bağrından çıktığımız Türk ulusu ve bir de, uluslar tarihinin bin bir acıklı olay ve sıkıntı ile dolu yapraklarından çıkardığımız sonuçlardır. Kuvvet birdir ve o ulusundur. (Alkışlar.) Gücün tek kaynağı olan Türk milletinin seçkin vekillerini, büyük mutlulukla, eğilerek selamlarım. (Bravo, yaşa sesleri, şiddetli ve sürekli alkışlar.)

***

Hepimiz Mustafa Kemal'iz Cumhuriyet'in 10. yılı... Caddelere 'Sloganlar' asılacak. Sloganlardan biri şu: 'Türk milleti bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı.' Mustafa Kemal Paşa sloganın üzerini çiziyor. Ve sloganı şöyle değiştiriyor: 'Her Türk çocuğu bir Mustafa Kemal'dir (Atatürk'ün Son Günleri... Cemal Kutay... İklim Yayıncılık).

***

Anıtkabir bilmecesi Cemal Kutay'ın 'Son baskısını' adımıza imzalayıp gönderdiği kitapta (Atatürk'ün son günleri) ilginç bir konu var: 'Anıtkabir nereye yapılsın' konusu. İki görüş ortaya atılıyor: 1. İstasyonun arkasındaki tepe. 2. Çankaya. Meclis'te komisyon kuruluyor. Komisyon 'Uzmanları' dinliyor... Sonra 'Yabancı ülkelerden gelen 2 şehir plancının' görüşünü alıyor. Sonra 'Komisyon raporu' kaleme alınıyor. 'Raporun altında 3 imza var.' Ankara Milletvekili Falih Rıfkı Atay... İstanbul Milletvekili Salah Cimcoz (6.Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün kayınpederi)... İçel Milletvekili Feri Celal Güven. Raporda 'İstasyonun arkasındaki tepenin uygun bulunmadığı' vurgulanıyor. Anıtkabir için 'Çankaya' öneriliyor... Köşk'ün 'Sağ, sol ve arkasındaki tepelerden biri.' Sonra konu 'CHP Meclis Grubu'na' geliyor... Grup 'Kendi içimizden bir komisyon kuralım' diyor. Sonunda... Uzmanların ve şehir plancılarının önerileri... Meclis Komisyonu'nun raporu 'Rafa kaldırılıyor.' 'İstasyonun arkasındaki yerde' karar kılınıyor... Şimdi Anıtkabir'in olduğu yer. Neden Çankaya'daki tepelerden biri değil de, istasyonun arkasındaki tepe? Kitapta 'Bu sorunun' yanıtı yok. Zaten Cemal Kutay da 'Neden' diye soruyor.

***

'Acı hadise' 10 Kasım 1938... Radyo birden yayınını kesiyor... Ve spiker Baki Süha Ediboğlu'nun sesi duyuluyor: Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin resmi tebliğidir. Müdavi ve müşavir tabiplerin son raporu Atatürk'ün dünyaya gözlerini kapadığını bildirmektedir. Bu acı hadise ile Türk vatanı büyük yapıcısını, Türk milleti ulu şefini, insanlık büyük evladını kaybetti. ........................................... Yarın 10 Kasım 2018... Büyük Atatürk'ü saygıyla anıyoruz.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları