Top
Yaşar Özay

Yaşar Özay

yasar.ozay@sabah.com.tr

08/07/2014

Üniversiteleri tanımadan tercih yapmayın

Çok çalıştınız, çok uğraştınız işin sonuna geldiniz. Şimdi aldığınız puanı iyi bir eğitime dönüştürme süreci başlıyor. Önünüzde devlet ve vakıf üniversiteleri var. Son yıllarda devlet ve vakıf üniversiteleri iyi öğrenci alma yarışına girdiler. Başarılı öğrencilere cazip imkanlar sunuyorlar. Bilindiği gibi bilgi teknolojisinin çok hızlı gelişmesi sonucunda, bilgiye ulaşmak artık an meselesi. Tercihlerinizde bu durumu gözden kaçırmayın. Devlet ve vakıf üniversiteleri arasında tercih yapma durumunda kalan bir çok genç ikilem içinde kalabilir. Ancak en önemli olan 'iş bulma garantisi' olmalıdır. Ayrıca adayların tercih yaparken düştükleri bir hata da çevrelerinin etkisi altında kalmaları ve aldıkları yüksek puanlar boşa gitmesin diye istemedikleri programları tercih listesine yazmaları sonucunda oluşuyor. Aday sonradan kendine uygun bir program olmadığını fark ederek sınava yeniden girmenin yollarını arıyor. Bütün bunlar tercih hatalarının sonucunda ortaya çıkan olumsuzluklar. Bu hatalara düşmeden iyi bir tercih yaparak son virajı aşabilirsiniz. ÖSYM'nin ortaya koyduğu tablolar, adayların bilinçli bir tercih yapmasına yetmiyor. Adaylar ellerinde tercih kılavuzu kapı kapı dolaşıyorlar. Öğrencilerin zor görülen bu süreci aşmaları için kararlarını belli temel noktalarda toplamaları şart. Bu kararların başında ön hazırlık geliyor. Tercihinizi yerleştikten sonra değiştirmeniz mümkün olmayacağından, seçebileceğiniz illerdeki üniversiteleri araştırın. Üniversite tercihiniz gelecekteki iş yaşamınızda elinizi güçlendirecektir. Tercih sıralamasında dikkat edeceğiniz başka bir konu da hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilere ulaşmaktır. Bu konuda elinizdeki yazılı kaynaklardan, üniversitelerin eğitim kurumlarına gönderdikleri broşürlerden ve internetten yararlanabilirsiniz. Eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan birkaç öğrenciyle, o bölümden mezun olanlarla görüşüp bilgi sahibi olmanın yollarını arayın.

Bilgisayar teknolojisini kullanın

Bu aşamanın sonunda akademik değerlendirmeye geçebilirsiniz. Bu aşamaları geçtikten sonra tercihinizi umutla yapabilirsiniz. Bu çalışmaları yapmazsanız tercihleriniz sizi umutsuzluğa götürür. Yapacağınız tercihi gidebileceğiniz üniversitelere göre yapın. Bu yıl tercih edebileceğiniz 8 binden fazla farklı lisans bölümü bulunuyor. Bu bölümler arasında rahat bir değerlendirme yapmanız için mutlaka bilgisayar teknolojisini kullanın. Seçeceğiniz üniversiteleri belirledikten sonra, o üniversiteleri mutlaka ziyaret edin. Üniversitelerin başarılı öğrencilere verdikleri burslar, öğrencilerin başarısız olması durumunda kesintiye uğruyor. Bazı üniversiteler böyle bir kesinti yapmıyorlar. Ayrıca yaz okulları konusu var. Bu yıl YÖK'ün koyduğu bütünleme sınavları her üniversitede farklı şekilde uygulanmaya başlandı. Öğrencilerin karşılaştığı bir sorun ise kayıt dondurulması halinde vakıf üniversitelerinin ücret talep etme durumu... Mutlu olacağınız bölümü seçin, tercih simsarlarına teslim olmayın.

TASLAK LİSTE HAZIRLAYIN

İstemediğiniz ve yanlış yapılan bir tercih hayatınızdan 4 yılı alıp götürür. Mutlu olacağınız bir tercih yapmak için şu konulara dikkat edebilirsiniz:

- Sonuç belgesini doğru okumak, doğru tercihin ilk ve en önemli koşuludur.

* Puan sonuç belgesinde, önce ham puanlar 100-500 aralığında yer alır.

- Her adayın diploma puanını 5 ile çarparak OBP'sini de hesaplanır. OBP'ler tüm bölümler için 0,12 ve meslek-teknik lise mezunları kendi alan tercihlerine 0,18 ile çarpılarak ham puanlara eklenir.

* Böylece her adayın Yerleştirme YGS/LYS Y-YGS ve Y-LYS puanlarını hesaplanır.

* Bu puanları ve öğrenim görmek istediğiniz üniversiteleri-bölümleri bir arada değerlendirerek bir taslak tercih listesi oluşturulabilirsiniz. Bu listeye uyan bölümlere ilişkin şu 8 unsuru çok iyi irdeleyin:

1-Hangi dersler var? Ne tür projelere, uygulamalara yer veriliyor?
2-Mezun olununca ne tür işler yapılabiliyor?
3-Ne tür özellikte olanlar bu bölümde başarılı oluyor?
4-Akademik kadrosu nasıl?
5-Öğrencilere sunduğu, bireysel gelişim, öğrenci kulüpleri, spor, sanat ve kültürel etkinlikleri neler?
6-Yurt dışı diğer üniversitelerle işbirliği nasıl? Hangi yabancı dilleri ne düzeyde öğretiyor?
7-Mezunlarının iş bulma oranları neler?
8-Yurt, yemek, kampüs olanakları nasıl? Hangi şehirde? Kampüsü, kent içinde mi, kent dışında mı?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp