Top
03/07/2022

Sağlıklı dişlerle sağlıklı bir hayat

Ağız ve diş sağlığı, vücudumuz için de son derece önemli. Sağlıklı ağız ve dişler sağlıklı bir vücut demek. Tedavi edilmediği takdirde kalp hastalığı ve felç gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir

Ağız ve diş sağlığınız çok önemli. Öyle ki çürük ve sağlıksız dişler, kalp hastalığından felce hatta bazen daha da ciddi boyutlarda ağız kanseri riskiyle bile karşılaşmamıza neden olabilir. Bunun için diş eti rahatsızlıklarından, diş çürüklerine, iltihaplanmalara kadar bir çok rahatsızlık erken tedavi edilmeli. Bunun için de sık sık diş hekiminize kontrol için gitmeniz gerekiyor. Bazılarınız soruyor, 'Diş muayenem neden ağız kanseri taraması içeriyor?' diye. Sağlığınızı önemsiyoruz. Ağız kanseri ciddiye alınmalıdır ve diğer kanser türleri gibi erken teşhis başarılı bir tedavinin anahtarıdır. Ağız kanseri için hayatta kalma oranı, erken teşhis ile yüzde 80 ila 90'dır. Bu nedenle kanser taraması her diş muayenesine dahildir.



Ağız kanserlerine baktığımızda her yıl 30 bin yeni ağız kanseri vakası teşhis edildiğini görüyoruz. Bunların yüzde 70'i ileri evrelerde tespit ediliyor. Ağız kanseri, her yıl rahim ağzı kanseri ve cilt kanserinden daha fazla insanı öldürüyor. Ortalama 5 yıllık sağkalım oranı şu anda yüzde 18'dir. Bu kısmen geç teşhise bağlıdır. Bu yazımda size ze A'dan Z'ye diş ve ağız sağlığı için dikkat etmeniz gerekenleri yazacağım.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI ÖNEMLİ
Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.



Dişlerinize ve diş etlerinize zarar veren plak ve tartardaki bakterilerle başlar. Tedavi edilmezse enfeksiyon, diş eti ve kemik dokusunu yayılabilir ve diş kaybına yol açabilir. Daha ileri seviyede de kalp hastalığı ve felç gibi zararlı sağlık sorunlarına da neden olabilir. Doğru diş bakımı diş eti hastalığını önlemeye yardımcı olur. Biz diş hekimleri de sorunu durdurmak için tedaviler sunuyoruz.
Diş apse yaptığında, bazen kulağınıza veya boynunuza yayılan orta ila şiddetli ağrıya neden olur. Bu bir diş kökünün ucunda veya diş kökünün yanındaki diş etinde bir apsedir. Ayrıca çevre doku ve kemiğe de yayılabilir. Diş eti iltihabının belirtileri ise diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler, beyaz renkli iltihabi oluşumları, dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama, diş eti çekilmesi, dişlerde gevşeklik (sallanma), konuşma ve çiğneme sırasında ağrı, sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyettir.



TEL TAKMADAN ÖN DİŞLERİMİN GÖRÜNÜMÜNÜ NASIL İYİLEŞTİREBİLİRİM?
Modern diş hekimliği sayesinde metal diş tellerine çok çeşitli çözümler ve alternatifler sunabiliyoruz. Diş durumunuza bağlı olarak, mine şekillendirme, porselen kaplamalar, yapıştırma veya başka bir prosedür önerebiliriz. Bir konsültasyon ile sizin için en iyi tedaviyi memnuniyetle önerebiliriz.



DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN
Gece yatmadan ve sabah kahvaltıdan sonra dişleri fırçalamak önemlidir. Bunun yanında florür içerikli gargaralar ile ağzın çalkalanması da faydalı bir yöntemdir. Düzenli aralıklarla mutlaka diş hekimine kontrole gidilmelidir. Diş hekimi oluşmuş veya oluşabilecek olan çürüklerin tedavisinin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Böylece gerekli tedavilerinizi erken dönemde yaptırarak daha sağlıklı ve bakımlı dişlere sahip olabilir, diş kaybını önleyebilirsiniz.



DİŞ ÇÜRÜKLERİNE DİKKAT
Her yaştan bireyi etkileyebilen diş çürüğü, diş minesinin ve dişlerin dış sert yüzeyinin tahrip olması olarak tanımlanır. Diş kökleri, diş yüzeylerine göre daha hassastır ve bu yüzden çürümeye daha yatkındır. Çürük dişler, genelde soğuk ve sıcağa daha duyarlıdır. Çocuklarda ve gençlerde daha çok yüzeysel çürüklere daha sık rastlanırken 50 yaş üstündeki bireylerde daha çok diş köklerinde çürükler oluşur. Diş çürüğünün en iyi tedavisi daha oluşmadan önlemektir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp