Top
Ferhan Istanbullu

Ferhan Istanbullu

ferhan.istanbullu@gmail.com

22/03/2016

Amerika'dan hoş bir sada

Bridge To Turkey Fund (BTF) ile tanışmam hayli organik biçimde gerçekleşti. Kuruluşun aktif üyelerinden ve yıllardır New York’ta akademisyen/ doktor olarak çalışan Gül Bahtiyar, hayattaki en yakın arkadaşlarımdan biri. Gezi zamanı New York’ta bu şehirde yaşayan Türkler’i BTF olarak  ‘Occupy Wall Street’ eylemlerinin de gerçekleştiği Battery Park’ta nasıl biraraya getirdiklerinin birinci elden şahidi oldum. 2003 yılında Amerika’nın North Carolina eyaletinde kurulan BTF ile tanışmam da böylece gerçekleşti. Vatan sevgisinin bir araya getirdiği bu dünyanın diğer bir ucunda başarılı olmuş insanların uyumlu çalışmalarından etkilendim, onlara imrendim. Başarının sistemli çalışmayla özdeşleştirildiği Amerikan kültüründe çalışma adabını öğrenmiş bu insanlar ihtiyacın adını koyuyor, iş bölümü yapıyor ve hızla harekete geçiyorlardı. 

Farklı meslek gruplarından ve tek maksadı Türkiye için kalıcı ve olumlu bir fark yaratmak olan BTF destekleyicilerinin yola çıkarken seçtikleri rol modeli, kurduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’yle çığır açmış, bir ekol yaratan rahmetli Türkan Saylan olmuş. (Türkan Saylan eğitimde kız ve erkek  çocuklarla ilgili yaşanan fırsat eşitsizliğinin  Türkiye’nin kalkınmasındaki en önemli sorun olduğu fikrinden yola çıkarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni kurmuştu.)

BTF’nin biraraya getirdiği ve benim ‘vatansever’ tanımımın karşılığı olan Amerikalı-Türkler de kızların eğitimine yönelik çalışmanın anavatanları için en hızla fayda gösterecek metod olduğunda hemfikir olmuşlar. (2000 yılında Birleşmiş Milletler’in tanımladığı ‘milenyum için gelişme hedefi’, cinsiyet eşitliği ve eğitim fırsatını en temel insan haklarından biri olarak kabul ediyor. Ayrıca yoksulluğun önüne geçmede önemli bir faktör olarak benimsediğini de hatırlatalım.)

Yeri gelmişken BTF’in bugüne dek gerçekleştirdiği birkaç projeden bahsedelim. Bu organizasyonların seçimi BTF’ye gelen istekler doğrultusunda yapılıyor. Örneğin okul çantaları ve kırtasiye malzemeleri okullardan gelen istekler arasında. Yine kışlık çizme, palto, oyuncak, sözlük gibi çocuklar için temel ihtiyaç addedilen malzemeler için Boots4Kids, Coats4Kids, Dictionaries4Kids gibi projeler gerçekleştirilmiş. (BTF gönüllüleri, köy ilkokullarında 1-4 sınıflarda okuyan 1000 öğrencinin öğretmenleri tarafından gönderilen fotoğraflarını ve mesajlarını  aldıkça ne denli mutlu olduklarını anlatıyorlar.) Rakamlarla anlatırsak köy okullarına 5 bin adet sözlük, 3 bin bot ve mont, 2 bin adet sırt çantası ve 30 set klasik hikaye set gönderilmesi  sadece 2015-2016 eğitim yılı içinde gerçekleştirilen yardımlardan. Türkiye’de ulaştıkları iller arasında Muş, Erzurum, Adıyaman, Van, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Siirt ilk akla gelenler. Bu akademik yılda burs verdikleri üniversite öğrencisi sayısı ise 300’müş.

Bir de bağışçılar aracılığıyla mikro-burs verdikleri öğrenciler var. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) aracılığıyla ulaştıkları öğrenciler yine Türkiye’nin dört bir yanından seçiliyor. Proje maliyetleri için hazırladıkları sayfaya bakıyorum; 3 dolarlık katılım da mümkün, anaokullarına yapılacak 400 dolarlık oyuncak seti de, her ay 1 üniversite öğrencisi için yapılacak 50 dolarlık bir katkı da... Listede yer alan her bağış kaleminin titizlik ve açıklıkla dile getirilmesi Amerikan kültürüne dair sevdiğim o pragmatizmi getiriyor aklıma. Bu arada BTF’in desteklediği yardım kuruluşları arasında Koruncuk Vakfı da var. Bu vakıf  Bolluca Çocukköyünde kişisel varlığı tehdit altında bulunan ve korunma ihtiyacı olan çocukları sevgiyle yaşatmak, büyütmek ve eğitmek üzere kurulmuş. Hayata yenik başlayan bu çocukların sağlıklı, kendi ayakları üzerinde duran bireyler olmaları için çalışıyorlar.

BTF’nin başarısını rakamlarla anlatmaya devam edelim. 2003’ten bu yana Türkiye’deki çocukların eğitim ve sağlık projelerine aktardıkları yardımlar 2 milyon doları bulmuş. 875’in üzerinde burs imkanı yaratmışlar. BTF belli hedeflere yönelik çalışmayı tercih eden bir yapıda ve  ayrıca çeşitli etkinliklere de imza atmayı ihmal etmiyorlar. Örneğin 2015’te Dünya Kadınlar Günü için yaptıkları kutlamaları Özgecan Aslan’a adamışlar. Aslan’ın adını üzüntüyle değil umutla anabilmek adına ‘Özgecan Aslan Anı Bursu Fonu’ kurulmuş ve Özgecan’ın memleketi Tarsus’tan hemşerisi 11 Tarsuslu üniversite öğrencisine katkı bursu sağlanmış. Yine Soma faciası sonrası yaptıkları ‘Soma Çocuklarına Işık Olalım’ kampanyası ile ABD’de tam 147.000 dolar bağış toplanmış. Faciadan etkilenen, babasını yitiren 45 öğrenciye de Türk Eğitim Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığıyla 4 yıllık eğitim bursu sağlanmış.  

Bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde New York Üniversitesi’nde Türkiye ve dünyada kadın sorunlarını akademisyenler nezdinde tartıştıkları bir toplantı düzenlenmiş ve bağış toplanmış. Toplanan bağışlar ÇYDD Kars şubesi aracılığıyla üniversitede okuyan kız öğrencilere eğitim bursu olarak aktarılmış.

BTF’yi benim için kıymetli kılan herşeyden önce söylemleri: ‘Herhangi bir kuruma bağlı olmadan, bireysel sahiplenmenin ürünü bağışlar ‘ yapıyor olmaları. Bir de kendilerini tanımlarken kullandıkları sıfatları seviyorum: ‘Yurttaşlık bilinci gelişmiş, sorumlu, samimi, sevecen, şeffaf, çözüm üreten, girişimci, hayırsever bireyleriz’ diyorlar. Hayatını bu değerler üzerine kurmuş insanlarla dirsek temasına ne kadar ihtiyacım var… diye düşünmeden edemiyorum. Bu görüşü paylaşanlarla buluşmaya da hep açık olan BTF hakkında daha geniş bilgiyi ve bağış yapmanın yollarını ise www.bridgetoturkiye.org adresinde bulabilirsiniz.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp