Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

13/03/2023

Görevden uzaklaştırmanın şartları var

Görevden uzaklaştırma nedir? Bu kararı kim verir? Ne için verilir? A.K.

*****

Görevden uzaklaştırma kanunla düzenlenmiş bir husustur. Dolayısıyla kanunda olan her şey hukukidir. Mesela görevden uzaklaştırma da 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan gelmektedir. Kanunun 137’nci maddesi şöyledir. “Görevden uzaklaştırma, devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir.

Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir.” Ayrıca: “Haklarında mahkemelerce cezai kovuşturma yapılan devlet memurları da 138’inci maddedeki yetkililer tarafından görevden uzaklaştırılabilirler.” Bu yetkililer kim? Bakanlık ve genel müdürlük müfettişleri; İllerde valiler; İlçelerde kaymakamlar (İlçe idare şube başkanları hakkında valinin muvafakati şarttır.) Valiler ve kaymakamlar tarafından alınan görevden uzaklaştırma tedbiri, memurun kurumuna derhal bildirilir.

*****

Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

143’üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

Peki 143’üncü madde ne diyor?

a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;

b) Yargılamanın men’ine veya beraatine karar verilenler;

c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;

ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;

Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır.

Özetle görevden uzaklaştırmanın esasları bunlardır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp