Top
21/03/2023

Sandık yolundaki sokaktan notlar

Seçime 55 gün kaldı. Gittiğim her yerde, girdiğim her ortamda gözlem yapıp nabız tutarken ilk önce şu soruya yanıt arıyorum:

Siyasetçilerin gündemiyle sokaktaki insanın gündemindeki konular aynı mı? Yani vatandaş ile politikacının öncelikleri örtüşüyor mu? Gördüğüm kadarıyla bu soruların yanıtı “Hayır”.

*

İşin doğası gereği, sokağın sorunlarının iktidar tarafından öncelikle seslendirilmemesi normal. Bu her dönem, her yerde, bütün iktidarlar için geçerli bir durum. İlginç olan şu.

Gördüğüm kadarıyla -en azından şu an içinmuhalefet blokunun gündemi de sokağın nabzını tam olarak yansıtmıyor. Siyasetçiler bugünlerde; parti bazında ittifak, bireysel olarak da adaylık hesaplarıyla meşgul.

Vatandaşın hesabıysa başka. Çoğunluğunki seçimden ziyade geçim derdi. Hele Ramazan ayı arifesinde…

*

Ramazan pidesinin fiyatı açıklandı dün. 300 gram pide 10 TL. Geçen yılın Temmuz ayıydı. Bir grup iş insanıyla sohbet ediyorduk. O günlerde, Ankara’da ekmeğe bir zam daha gündemdeydi. 3 TL olan ekmeğin fiyatı 4 Lira’ya çıkıyordu.

Ekmek zammının maliyetlerden kaynaklandığı konuşulurken masadaki iş adamlarından biri “Ekmek seçime kadar 10 Lira olur mu?” diye sormuştu.

Bir diğeri de “Duyduğum kadarıyla ekonomi yönetimi de bu soruyu önemsiyor” diye cevap vermişti. O anekdot geldi aklıma pide fiyatını duyunca.

*

Önce depremlerin acısı, ardından 6’lı masada yaşanan sarsıntıyla siyaset gündeminde oluşan hareketlilik, nihayet seçim tarihinin netleşmesi ve takvimin işlemeye başlaması derken ‘hayat pahalılığı’ bir süredir daha az konuşulur oldu.

Ama şu son günlerde ekonomideki durum tekrar gündemin üst sıralarına tırmanıyor. Bu durumda yaklaşan Ramazan ayının büyük etkisi var elbette. Alışverişe çıkan insanlar etiketleri gördükçe neredeyse başka şey konuşamaz oluyorlar.

Özellikle gıda ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarında maliyetlerin yanı sıra tedarik zincirindeki ‘fırsatçılar’ gerçeğini de gözden kaçırmamak gerekiyor.

Bir ürünün tarladan çıkış fiyatıyla market rafındaki etiketi arasındaki farkın üç ya da dört kat olması başka nasıl izah edilebilir? Stokçular, fırsatçılar ve durumdan vazife çıkaranların kararlılıkla denetlenmesi ve cezalandırılması şart.

*

İstanbul’da kırmızı ette (kıyma ve kuşbaşı) fiyat sabitleme uygulaması vatandaşı memnun etmiş. İstanbul dışında yaşayanlar ise “Neden sadece İstanbul?” diye soruyor.

Emekliler şimdiden bayram ikramiyesini konuşuyor. 1.100 TL’lik bayram ikramiyelerinin artık çok az kaldığını, bu rakamın en az 5 bin Lira seviyesine çıkmasını istiyor emekliler.

Özetle, sokakta hükümetten beklentiler var. Aynı kesim, muhalefetten de somut vaatler duymak istiyor.

Millet İttifakı, bugünkü sorunlara çözüm bulup bulamayacağı konusunda seçmeni ikna etmek zorunda.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp