Top
18/03/2023

Deprem bölgesine teknoloji desteği

Depremzedelere yardım konusunda Türkiye çapında büyük bir seferberlik başlatıldı. Milyonlarca vatandaş imkânları ölçüsünde katkı vermek için çaba içinde. Afetin ilk günlerinde arama kurtarma faaliyetleri en kritik başlığı oluşturuyordu. Zaman ilerledikçe günlük fiziki ihtiyaçların karşılanmasının ötesinde, insanların diğer istek ve beklentilerine yanıt verilmesi de çok önemli. Adıyaman’dan Hatay’a kadar deprem bölgesindeki illere her gidişimde bu ihtiyaçlara yanıt verilmesinin ne kadar önemli olduğunu gördüm. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile gerçekleştirdiğim röportajlarda da önümüzdeki haftalarda devletin ikincil gereksinimlere daha fazla yoğunlaşacağını öğrendim. Bu çerçevede güçlü şirketlere de el ele verme çağrıları yapıyorlar. İşin üzücü yanı; kampanya dönemlerinde TV’lere çıkıp vaatleriyle heyecan yaratan ve yardım sözünde bulunan bazı kişi ve şirketlerden pek ses çıkmıyor. Türkiye’nin ciddi kurum ve kuruluşları ise taahhütlerini tek tek yerine getiriyor, hatta bunun üzerine çıkmaya çalışıyor. Hepsiburada, deprem bölgesine yönelik “Ticaret ve Teknoloji Gücü” adında bir program yürütüyor. Üstelik bu faaliyeti uzun vadede sürdürme sözü veriyor. Bu kapsamda:

  • Gelecek iki yılda bölgedeki illerimizden toplam 10 milyar TL’lik satış hacmi.
  • 10 bin KOBİ ve esnafa teknoloji ve satış programı.
  • Deprem bölgesinde üç E-Ticaret İhtisas Merkezi.
  • 5 bin girişimci kadın ve kadın kooperatifleri için destek.
  • 120 bin kişinin istihdamına, 500 bin kişinin geçimine katkı.
  • Çocuklar, gençler ve aileler için eğitim ve sosyal yardım. Kamuoyunun şeffaf bir şekilde takip edebilmesi için bu süreci “Hepsiburadasozu” ifadesiyle taahhüt altına aldılar.

Diğer haber ve gelişmelerden ötürü önümüzdeki günlerde deprem konusu gündemin alt sıralarına düşmeye başladığında bölgeyle ilgili farkındalığın azalabileceğinden endişe ediyorum. O bakımdan Hepsiburada’nın başlattığı gibi geleceğe dönük istihdam projeleri çok değerli.

ÜNİVERSİTEDE SEFERBERLİK

Bilim ve teknoloji desteğinin önemli bir bacağını üniversiteler oluşturuyor. Bölgeyle ilgili çalışmalar, son afetin yaralarının sarılması ve geleceğe hazırlanmak açısından çok önemli. Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulu bulunan ‘Yıldız Teknopark’ şu ana kadar 23 milyon TL -Kızılay aracılığıyla- nakdi yardımda bulundu; 24 TIR ihtiyaç malzemesini bölgeye gönderdi. Teknopark, bu çatı altında kurulu firmalarla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başlattığı ‘powerbank’ kampanyasına 1 milyon TL’lik bağışta bulundu. YTÜ Vakfı da deprem bölgelerinde bulunan ve eğitimleri devam eden bursiyer öğrencilere verilen bursa ek olarak yeni burs kampanyası başlattı. Bunun yanı sıra, Teknopark bünyesindeki teknoloji kuruluşlarının bölgedeki bilişime dönük etkinlik alanları şunlar:

  • i2i, 5G teknolojisiyle aksaklıkların giderilmesi konusunda çalışmalar yürütüyor.
  • Arama kurtarmaya destek olan ALOTECH’in geliştirdiği model sayesinde uydu üzerinden iletişimin daha hızlı ilerlemesi sağlandı. Gelecek afetler için yeni simülasyonlar hazırlandı.
  • Dopinghafıza, depremzede öğrencilerin online eğitim hizmetlerini kullanabilmesi için projeler geliştirdi.
  • Evimdeki Psikolog girişimiyle askıda terapi uygulamasına destek verildi.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp