Top
16/03/2023

Deprem sonrasında öğrencilerin durumu

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem ve artçı şokları Anadolu’da 11 ilimizde büyük kayıplara neden olurken, bir taraftan da yaraların hızla sarılması için çok ciddi adımlar atılıyor. Bu süreçte “eğitim” başlığını kritik görüyorum. Kısa bir süre önce ağır etkilerini yaşadığımız pandemi süreci de yüz yüze eğitimde ciddi yavaşlamaya neden olmuştu. Öğrencilerin eğitim-öğretim programlarından daha fazla kopmaması için Milli Eğitim Bakanlığı’nda aralıksız telafi çalışmaları yürütülüyor, alternatif programlar devreye alınıyor. 6 Şubat 2023 tarihinden bugüne neler yapıldığını, neler yaşandığını Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile konuştum. Bakan’ın aktardıklarından öncelikle öğrencilerle ilgili aldığım notları özetle paylaşıyorum:

1) 71 ilde okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde okullar 20 Şubat’ta açıldı. Yaklaşık 15 milyon 242 bin öğrenci eğitime başladı.

2) 10 il koşullarına göre eğitim açısından üç kategoriye ayrıldı:

Birinci Kategori: Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa yer alıyor. Bu üç ilde 1 milyon 236 bin 929 öğrenci 1 Mart'ta eğitime başladı.

İkinci Kategori: Adana, Gaziantep ve Osmaniye yer alıyor. Bu üç ilde 1 milyon 258 bin 719 öğrenci 13 Mart’ta eğitime başladı.

Üçüncü Kategori: Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay yer alıyor. Eğitime verilen ara 27 Mart’a uzatıldı.

3) 10 ilde ve Elazığ’da ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacak. Ayrıca, 10 ilden diğer illere nakil yaptıran öğrencilerde de devam şartı aranmayacak.

4) Çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanları taşımalı eğitim kapsamına alındı.

5) 10 ilde ailelere, isterlerse diğer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilme hakkı verildi. Şu ana kadar bu kapsamda 242 bin 904 öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı.

6) Özel öğretim kurumlarının kapasitesinin yüzde 3’ünü tam burslu okutma şartı yüzde 10’a çıkartıldı.

7) 10 ildeki ortaokul ve lise öğrencileri istemeleri halinde nakillerini aldırdıkları illerdeki pansiyonlu okullara doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilme hakkı getirildi.

8) Nakillerini diğer illere aldıran tüm öğrencilerin kitap ve kırtasiye ihtiyaçları karşılandı.

9) Depremden etkilenen bölgelerdeki anne veya babası ya da vasisi vefat eden okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerimizin tamamı 2022-2023 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar burslu öğrenci kapsamına alındı.

10) OHAL bölgesindeki illerde Parasız Yatılı veya Bursluluk kapsamında burslu olarak okuyan öğrencilerin aynı ilde veya başka ilde bulunan okul pansiyonlarında parasız yatılılığa yerleştirilmeleri veya özel öğretim kurumlarına nakil olmaları halinde bu kapsamda ödenen burslarının 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar kesilmemesi sağlandı.

11) Liselere geçiş sınavında (LGS) 8. sınıf ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkartıldı.

12) Üniversitelere giriş sınavında (YKS) 12. sınıf ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkartıldı.

13) 10 ildeki 8. sınıf öğrencilerinin 4 Haziran’da yapılacak LGS sınavına istedikleri ilde girebilme hakkı getirildi. Öğretmenlerle ilgili düzenlemeler ve eğitime diğer destek mekanizmalarını ayrı bir yazıda paylaşacağım.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp