Top
27/03/2023

Mamaların bebeklerin dişlerine etkisi

İlk yıllarda bebekler anne sütüne veya biberonla beslenmeye ihtiyaç duyar. Anne sütü veya hazır mama sonrasında yeterli ağız bakımının sağlanması bebeğinizin ağız sağlığı için önemlidir. Bebeğiniz ilk dişlerini altı aylıkken çıkarmaya başlar. Diş çıkarma semptomlarına ve diş etlerinde genellikle ön kısımda olabilecek şişliklere dikkat edin. Bebeğiniz yaklaşık 2,5 yaşına kadar diş çıkarmaya devam edecektir. Anne sütü ve mama, beslenme sonrasında dikkat edilmediği takdirde süt dişlerinde çürüklere sebep olabilir.

Mama, anne sütü veya inek sütü çürüklere yol açabilen şekerler içerir. Bu besinler ağızdan geçerek dişleri şekere maruz bırakır. Özellikle üst ön dişler, genellikle 'biberon çürüğü' olarak adlandırılan çürüklere karşı en hassas olanlardır. İlk önce diş eti çizgisinde veya dişlerin arasında beyaz noktalar olarak görünecek ve sonunda koyu veya lekeli alanlar ve hatta siyah çukurcuklar olarak ortaya çıkacaktır. Biberon çürüğünün en sık görüldüğü yer üst ön dişler olmakla birlikte bu durum bebeğinizin ağzındaki tüm dişleri etkileyebilir. Hatta bu durum biberon içine şeker ilavesi yapılmasıyla daha da kötü bir hal alabilir.

Bebeğinizin ağzında ilk diş çıkar çıkmaz bebek diş fırçası kullanın veya temiz bir tülbent yardımıyla dişlerin yüzeylerini silin. Dişler, bir çocuk veya yetişkinde olduğu gibi günde iki kez fırçalanmalıdır. Bebeğinizin dişlerini beslendikten sonra ve yatmadan önce temizlemeyi rutininiz haline getirin. Bebeğinizi biberonla yatırmamaya ve ağzında biberonla uykuya dalmamasına dikkat edin. Bebeğinizin öğünlerinden sonra biberon içinde sadece su içirmekte de ağız ortamını nötrleyip çürük oluşumuna engel olacaktır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp