Top
21/03/2023

Türkiye için cömert destek

6 Şubat depremlerinde ağır yıkım gören Türkiye ve Suriye için Brüksel’de Uluslararası Bağışçılar Konferansı düzenlendi. Uluslararası toplum, Türkiye için 6.05 milyar Euro, Suriye için 950 milyon Euro toparlanma yardımı taahhüdünde bulundu.

BRÜKSEL - AB Komisyonu ve dönem başkanı İsveç tarafından Türkiye ile koordinasyon içinde depremden 6 hafta sonra Brüksel’de Uluslararası Bağışçılar Konferansı düzenlendi. Türkiye için hibeler ve krediler dahil olmak üzere 6,05 milyar Euro, Suriyeli depremzedeler için ise hibe olarak 950 milyon Euro taahhüt edildi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bağış miktarıyla ilgili “Cömert katkı için teşekkür ederiz” dedi.

Konferansın ev sahipliğini AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bizzat katıldığı konferansta, 65 ülke 26 uluslararası kuruluş ve finans kuruluşu katkı taahhüdünde bulundu.

‘Hibe gönderilmeli’

Çavuşoğlu, Türkiye için taahhütte bulunulan tutarın 6 milyar Euro’dan fazla olduğunu belirterek, bunun 4.3 milyar Euro’sunun kredi, 1 milyar 750 milyon Euro’sunun da hibe olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, geçici barınma ve devam eden acil ihtiyaçlar olduğuna dikkat çekerek “Hibe olanların bir an önce gönderilmesi lazım” dedi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 17 Mart 2023’te Kahramanmaraş ve Hatay Depremlerine ilişkin hazırladığı rapor ile depremlerin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon TL (103.6 milyar dolar) düzeyinde olduğunu açıklamıştı.

‘Beklentiyi aştık’

Konferans, AB üyesi ülkelere, aday ülkelere ve potansiyel adaylara, komşu ve ortak ülkelere, Rusya hariç G20 üyelerine, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelere, Birleşmiş Milletler’e, uluslararası kuruluşlara, insani yardım kuruluşlarına, uluslararası ve Avrupa’da faaliyet gösteren mali kuruluşlara açık olarak gerçekleştirildi.

Konferansın kapanışında konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, depremlerden etkilenenlerin yalnız olmadığını ve desteklerinin süreceğini ifade etti. Von der Leyen ise, “Birlikte beklentileri aştık. Bu konferans sadece bir başlangıç. Önümüzde çok iş var. Taahhütlerin eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesini sağlayacağız. Tam şeffaflık ve hesap verebilirlik içinde yatırımımızın sahada en güçlü etkiye sahip olmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Türkiye için cömert destek

Türkiye için cömert destek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konferansı düzenleyen Von der Leyen ve Kristersson’a teşekkür etti.

‘Bu dayanışmayı asla unutmayacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Bağışçılar Konferansı’na Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla katıldı. Depremle ilgil bilgileri paylaşan Erdoğan, “Bu çapta bir afetle, ekonomik durumu ne olursa olsun, hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değildir” dedi. Erdoğan özetle şunları kaydetti:

ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM: Yıllardır dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin imdadına koşan Türkiye, depremin hemen sonrasında 90 ülkeden gelen 11 bin 320 personelin desteğini yanında buldu. Telefonla arayarak, mesaj göndererek veya bizzat ülkemize gelerek milletimizin acısını paylaşan dostlarımız, kardeşlerimiz oldu. 130’a yakın ülkeden yardımlar depremzedelerimize ulaştı. 36 sahra hastanesi, siz değerli dostlarımızın sayesinde kurularak yaralılarımızın tedavisine katkı sağladı. Her birinize şahsım ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu zor günlerde tüm dostlarımızın, kurumlarıyla üye ve aday ülkeleriyle AB’nin, BM’nin ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız.

YARALARI SARMAYA YARDIMCI OLACAK: Bu konferans halklarımız arasındaki ilişkilerin ne kadar sağlam temellere dayandığını gösteren bir başka örnektir. Konferansta yapacağınız katkılar, depremin yaralarını sarma ve afetin izlerini ortadan kaldırma çabalarımızda bize yardımcı olacaktır. Çünkü esas mücadelemiz şimdi başlıyor. Hedefimiz bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını karşılayacak sayıda kaliteli ve güvenli yapıyı inşa etmektir.

HERKESİN YARDIMINA KOŞTUK: Tarih boyunca hiçbir ayrım yapmadan dara düşen herkesin yardımına koştuk. Suriye’den Ukrayna’ya kadar çatışma bölgelerinden göç etmek zorunda kalan tüm insanlara kapımızı ve gönlümüzü açtık. Bugün de ülkemizde asrın felaketinin yaralarını sararken, depremden etkilenen Suriye halkıyla dayanışma içerisindeyiz.

Çavuşoğlu: Kimseyi geride bırakmayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konferansta yaptığı konuşmada, yurtdışından gelen arama kurtarma ekiplerinin kendi hayatlarını riske atarak Türkiye vatandaşlarını kurtardığını belirterek, “Bunun için çok minnettarız ve bu dostluğunuzu asla unutmayacağız” dedi. Çavuşoğlu, “Afete dayanıklılığın artırılması hedefi önemli ama bunun ötesine geçeceğiz. Biz daha iyi, daha akıllı, daha yeşil ve daha güvenli yapılar inşa edeceğiz. Konut ve altyapı ve ekonomik koşulları aynı anda iyileştireceğiz ve yaşam alanlarının sosyal ve çevresel sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Kısaca kimseyi geride bırakmayacağız. Özellikle kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlılar hepimizin önceliği olacak. 1.7 milyon Suriyeli bu 11 ilimizde yaşıyorlar. Onlar da yine bütün bu çalışmalardan faydalanacaklar” diye konuştu.

 

 

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp