Top
Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

27/01/2022

Robbie Williams’ın Banksy koleksiyonu

Londra’da New Bond Street’teki Sotheby’s bayrağı geçen yıl günlerce parçalara ayrılmış durumdaydı.

Nedeni basitti, o zaman tam üç yıl önce tam da aynı günlerde Banksy’nin “Kırmızı Balonlu Kız” adlı eseri Sotheby’s müzayede evinde 1 milyon 100 bin sterline satılmış ve satışın hemen ardından eser kendini parçalara ayırmıştı.

Tuvalin alt yarısı kalın kenarlı çerçeveye gizlenmiş doğrama mekanizması tarafından lime lime edilmiş ve geriye sadece beyaz fon üzerinde tek bir kırmızı balon olan kısım kalmıştı. “Kırmızı Balonlu Kız”ın kendisini parçalayışı izleyicileri şaşkına çevirmiş, Banksy de bu anın videosunu Instagram sayfasından Picasso’nun “Yok etme dürtüsü de yaratıcı bir dürtüdür” alıntısıyla paylaşmıştı.

Videonun altına düştüğü notta ise “Birkaç yıl önce, bir gün açık artırmada satılması ihtimaline karşı tablonun içine gizlice bir kâğıt imha makinesi yerleştirmiştim” diye açıklama yapmıştı.

Ayrıca Banksy, olaydan birkaç gün sonra eserin aslında tamamen parçalara ayrılmasını hedeflediğini ancak işlerin yolunda gitmediğini belirtmişti.

Banksy’nin “Kırmızı Balonlu Kız” adlı eserini 1 milyon 100 bin sterline satın alan koleksiyoner, eserin kendini parçalara ayırmasına rağmen alış işlemini gerçekleştirdi.

Robbie Williams’ın Banksy koleksiyonu

Sotheby’s, koleksiyonerin eserin artık sanat tarihine damga vurduğunu düşündüğü için alış işlemini gerçekleştirmeye karar verdiğini duyurdu.

İsmi açıklanmayan koleksiyonerin, “İlk başta şoke oldum, ama daha sonra kendi sanat tarihi eserime sahip olacağımı anladım” dediği bildirildi.

Oysa o zaman hukuk uzmanları çıkıp eser satıldıktan sonra esere zarar verdiği gerekçesiyle Banksy’nin cezalandırılabileceğini söylüyordu.

Ancak Sotheby’s’in Avrupa Çağdaş Sanat Bölümü Müdürü Alex Branczik de ısrarla “Banksy eseri yok etmedi, yeni bir eser yarattı” diyordu.

İşte bu yeni eserin adı “Love is in the Bin/Çöpteki Aşk” oldu. Aradan sadece üç yıl geçtikten sonra ise bu yeni eserin 18.6 milyon sterline satılması çok acayip.

Bu kadarını çağdaş sanat dünyası da Sotheby’s de Banksy de beklemiyordu!

var taboolaDivId = "";var taboolaPlacement = "";if (adServiceConfig.isMobile()) {taboolaDivId = "mid-article-thumbnails_mobile1_milliyet-" + 6688885;taboolaPlacement="Mid Article Thumbnails_mobile1_milliyet";}else {taboolaDivId = "mid-article-thumbnails_desktop1_milliyet-" + 6688885;taboolaPlacement = "Mid Article Thumbnails_desktop1_milliyet";}window._taboola = window._taboola || [];_taboola.push({ mode: 'thumbnails-mid-a', container: taboolaDivId, placement: taboolaPlacement, target_type: 'mix' });_taboola.push({ article: 'auto', url: 'https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/cagdas-ertuna/robbie-williamsin-banksy-koleksiyonu-6688885' });

Şimdi ise İngiliz popstar Robbie Williams, kişisel sanat koleksiyonundan üç adet Banksy eserini Sotheby’s’de satışa çıkaracağını açıkladı.

Robbie Williams, Banksy’nin ilk koleksiyonerlerinden biri, satışa çıkaracağı eserler dışında da koleksiyonunda Banksy eserleri var.

Banksy’nin ilk koleksiyonerleri genellikle İngilizler, sanatçı global koleksiyonerlerin ilgisini ise son 4-5 yılda katladı.

2 Mart’ta Sotheby’s Londra’da gerçekleşecek ‘Now’ başlıklı açık artırmada en çok dikkat çeken hiç şüphesiz Robbie Williams koleksiyonundan, 2018’de açık artırmada parçalara ayrılan eserin önceki edisyonu olan “Girl with Balloon/Kırmızı Balonlu Kız” 2002.

Diğer iki eser ise “Vandalised Oils” (Choppers) ve “Kissing Coppers”.

Eserler açık artırma öncesinde Sotheby’s New York ve Hong Kong’da da sergilenecek.

Robbie Williams, Banksy’nin eserlerini toplamasında en etkili üç nedeni hiphop kültürü, muzırlık ve mizahı bir arada kullanmasını gösteriyor. Bu üç eserin satışından yaklaşık 10 milyon sterlinlik bir gelir elde edilmesi bekleniyor.

Robbie Williams, elde ettiği geliri kendi sanat projesini finanse etmek ve ayrıca yeni sanatçıların yeni eserlerini almak için kullanacağını açıkladı.

Doğrusu söz konusu Robbie Williams ve Banksy gibi kendi alanlarında iki popstar olunca, müzayede evi de Sotheby’s olunca bu açık artırmada da büyük sürprizler olabilir diye düşünmemek mümkün değil. Bu durumda eserlerin satışından kısa bir süre sonra tekrar açık artırmaya çıkmaları da şaşırtıcı olmaz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp