Top
Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

19/12/2018

Cenevre’deki Suriye Zirvesi’nde neler konuşuldu?

CENEVRE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte dün Cenevre’deydim.

Suriye ile ilgili İsviçre’nin Cenevre kentinde önemli bir toplantı vardı.

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları dün bir araya gelerek Suriye’nin yeni anayasasına yönelik bir toplantı yaptı. Dünkü zirve siyasi çözümün başlangıcı açısından önemli ayak oldu. Önümüzdeki günlerde de Rusya’da, Devlet Başkanları düzeyinde 3’lü zirve yapılacak.

Suriye krizine yönelik çözüm çabaları uzun süredir farklı ülkelerde toplantılarla devam ediyor. Soçi, Astana, İstanbul ve Cenevre…

Türkiye bir an önce Suriye’de krizin bitmesini ve seçim yapılarak halkın istediği bir rejimin başa geçmesini istiyor.

Türkiye Beşar Esad’ın yönetiminden ayrılmasını da yüksek sesle dile getirmişti.

Türkiye dengeli listeden yana

Dün Cenevre’deki toplantıda da yeni anayasayı yazacak komite tartışıldı. Burada komitenin belirlenmesi Suriye’de yeni dönemin başlaması açısından da başlangıç olacak.

Cenevre’deki Birleşmiş Milletler’in (BM) ofisinde gerçekleşen görüşmede Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye’nin görüşlerini ve beklentileri dile getirdi. Türkiye dengeli bir listeden yana.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi dünkü Cenevre toplantısı önem taşıyor. Ruhani’nin ziyaretinde de başta Suriye konusundaki gelişmeler ve ikili ilişkiler masaya yatırılacak.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın başkanlık ettiği dünkü toplantıda, Anayasa Komitesi’nin kuruluşu masaya yatırıldı. Ocak 2018’de Soçi’de yapılan Ulusal Diyalog Kongresi’nde BM, Türkiye, İran ve ev sahibi Rusya’nın temsilcileri ile Suriyeli taraflar, bir Anayasa Komitesi oluşturulması kararını almıştı. İstanbul’da 27 Ekim’de düzenlenen 4’lü Suriye Zirvesi’nde komitenin 31 Aralık’a kadar kurulması konusunda mutabık olmuştu.

Son 50 kişi tartışılıyor

150 kişiden oluşacak Anayasa Komitesi’nde rejim ve muhalifler 50’şer kişi belirlerken, De Mistura da son 50 kişiyi Suriyeli aydın ve sivil toplum temsilcileri arasından seçecekti. Ancak Suriye rejiminin tavrı nedeniyle anlaşma sağlanamamıştı. Dünkü toplantıda da bu 50 kişi yeni isimlerin getirilmesi nedeniyle belirlenemedi. Ancak Anayasa komitesinin ilk toplantısının 2019 yılının başlarında yapılması konusunda mutabakata varıldı.

5 maddelik bildiri

Toplantı sonrası 5 maddelik ortak bildiri açıklandı. Toplantının kalıcı bir siyasi sürecin başlamasını sağlayacağı belirtildi.

Anayasa komitesinin ilk toplantısında 2019 yılının başlarında yapılması konusunda mutabakat oluştu.

En önemli mutabakatlardan biri de Suriye’nin toprak bütünlüğünün, egemenliğinin, bağımsızlığının korunması oldu. Tüm tarafların buna saygı göstermesi vurgulandı. Suriye halkının en geniş desteğini alacak bir sonucun çıkma temennisi belirtildi.

Türkiye terör örgütlerini temizlemek için Fırat’ın doğusuna yönelik harekete hazırlanırken Suriye’nin normale dönmesi için toplantılar daha uzun sürecek gibi. 

Komitenin oluşturulmasının ardından anayasa yazımı olacak. Bu sürecin ardından da seçim için çalışmalar yapılacak. Uzun lafın kısası Suriye için daha çok uluslararası toplantı yapılacak gibi gözüküyor...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp