Top
Vahap Munyar

Vahap Munyar

vmunyar@hurriyet.com.tr

29/10/2018

Zeytine 70 kuruş yağına 3.5 lira kilo başı destek verin

- Zeytinyağına verilen kilo başına 80 kuruşluk destek primi çok düşük. Destek priminin Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki 1 Euro seviyesine çıkarılmasını bekliyoruz.

Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin kişi başına 1.8 kilo olduğunu belirtti:

- Zeytinyağı tüketiminin artması için üreticinin desteklenmesi, gelir-gider ve fiyat dengesinin bir eksene oturtulması, zeytinliklerin imara açılmasının engellenmesi, buna yönelik hazırlanan yasadan vazgeçilmesi, ihracatta TL’ye dönüştürülen desteğin dolar karşısında erimemesi için güncellenmesi gerekiyor.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bu noktada 2005’e döndü:

- 13 yıl önce ülkemizde kişi başına zeytinyağı tüketimi 700 gram düzeyinde idi. Bugün 2 kiloya yaklaşmasında Ayvalık’ta gerçekleşen “Hasat Günleri”nin büyük payı var.

Panelin moderatörü, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, “2018-2019 Üretim Sezonu Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti Raporu”nu paylaştı:

- Zeytinde “var yılı-yok yılı” olayı, 2010’dan itibaren adım adım geride kalmaya başladı. Bunda, ağaç sayısındaki artışın yanı sıra, hasat sırasında ağaçların eskisi kadar hırpalanmıyor olmasının payı var.

Zeytine 70 kuruş yağına 3.5 lira kilo başı destek verin

Geçen yıl zeytinyağı üretiminin 300 bin tona yaklaştığını vurguladı:

- Bu yıl elde edilecek zeytinyağı miktarı 200 bin tona yaklaşacak. Bu düşüş, bazı bölgelerde iklim koşullarının olumsuz seyretmesinden kaynaklandı. Söz konusu bölgelerde verim ve kalite düştü.

27 Mart 2018’de açıklanan desteklere işaret etti:

- Zeytin üreticisine ÇKS kayıtlarında belirtilen alan dikkate alınarak dekar başına 14 lira mazot ve gübre desteği, 50 lira “İyi Tarım Uygulaması” desteği, 70 lira “Organik Tarım Desteği”, 80 kuruş kilogram başı fark ödemesi desteği, dekara 100 lira da “Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmesi” desteği olarak belirlendi.

Tibet, zeytinyağına kilo başına 80 kuruşluk desteği UZZK olarak da yetersiz gördüklerini kaydetti:

- AB ülkelerinde zeytinyağı desteği kilo başına 1 Euro düzeyinde uygulanıyor. Ülkemiz koşulları dikkate alınarak zeytinyağı desteği 3.5 liraya çıkarılmalı.

AB’deki bir desteği daha anımsattı:

- AB ülkeleri zeytine kilo başına 20 Euro/cent destek uyguluyor. Ülkemizde sofralık zeytine destekleme primi verilmiyor. Sofralık zeytine kilo başına 70 kuruş destek verilmesi gerekiyor.

Geçen yılki zeytin rekoltesine dikkat çekti:

- Geçen yıl ülkemize 2 milyon tonluk zeytin üretimiyle İspanya’nın ardından ikinci olduk. Bu yıl birçok ülkede yüzde 100’e yakın ürün kayıpları yaşanırken, ülkemizde yüzde 30 gerileme yaşanıyor.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, sofralık zeytine kilo başına destek verilmesini sıklıkla dile getiriyor.

Zeytinyağında da KDV’nin yüzde 1’e çekilmesinin iç tüketimi artırmanın yolunu açacağını düşünüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu taleplere olumlu yaklaştığına dönük mesajlar veriyor.

Zeytinyağına destek priminin 3.5 liraya çıkması, zeytine 70 kuruşluk kilo başına destek ve zeytinyağı KDV’sinin yüzde 1’e inmesi yakın dönemde gündeme gelir mi?

Zeytine 70 kuruş yağına 3.5 lira kilo başı destek verin

İÇERİDE COĞRAFİ İŞARETİ BİZ ALDIK, AB’Yİ DE SİZ ÇÖZÜN

AYVALIK Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Mustafa Canbay ve Yavuz Subaşı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ile ilçe Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay’ın katıldığı hasat etkinlikleri sırasında Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın’a şu çağrıyı yaptı:

- Ayvalık Zeytinyağı’na coğrafi işareti benim oda başkanlığım sırasında aldık. Şimdi işareti bir adım öteye taşımak, AB’den coğrafi işaret almak da sizin işiniz olsun.

Büyükçıvgın, bu konuda çalışmalara başladıklarını belirtti:

- Coğrafi işaretli zeytinyağımıza Avrupa Birliği Tescili almaya kararlıyız. O zaman adımızı küresel ölçekte duyurup, ihracatta önemli avantaj sağlayacağız. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğini görüyoruz.

 

ZEYTİNİN KARA SUYUNA GÜBRE YOLU AÇILMALI

ULUSAL Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, ülkemizde zeytinin işlenmesi sırasında 1 milyon ton kara su, 1 milyon ton da nemli prina ortaya çıktığını belirtti:

- Ülkemizde zeytin kara suyunun zirai alanlarda gübre olarak kullanımı, mevcut mevzuata göre yasaktır. Oysa, nemli prina ve kara su, gübre olarak kullanılabilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp