Top
Osman Müftüoğlu

Osman Müftüoğlu

yasasinhayat@hurriyet.com.tr

19/02/2019

Ergotionein ne işe yarar?

Ergotionein mükemmel bir antioksidan. Mitokondrilerimiz, yani enerji üretim istasyonlarımızı paslanmadan ve yaşlanmadan koruyan doğal bir mucize.
Bilindiği gibi “mitokondrial DNA”nın hücrenin çekirdek DNA’sından farklı özellikleri var. Yaşlanma hızı ve etkinliğini belirlemede ise o, en önemli bir karar verici. Ne var ki oksitleyici yani paslandırıcı etkilerden çok fazla ve daha hızlı etkileniyor. Ergotionein işte bu oksitleyici süreçlere karşı bir kalkan görevi üstleniyor. Bedenimizde üretilemeyen bu maddeyi en kolay kazandıran besinler mantarlar!
Siyah fasulye, tavuk eti ve tavuk karaciğeri, kırmızı ette de var. Ama yine de en
tepeye mantarları yazmakta fayda var.
Izgara mantar (güvenliğe dikkat) önemli bir ergotionein deposu.

Hastalıklar öğretmendir!

Hastalanmak tatsız, sevimsiz, kötü bir şeydir ama eğer siz farklı bir pencereden bakmayı becerebilirseniz o sürecin de iyi bir tarafı olabilir.
Yetkin bir uzman psikiyatri ailesinin duayenlerinden biri bu konuda bakın neler yazmış? “Bir hastalıkla savaşmak, hastalanan kişiye daha evvel hiç tanımadığı bir güç verir ve çoğunlukla onu öyle kökten değiştirir ki, sevdikleri kendilerine ’Bu benim tanıdığım kişi mi’ diye soracak kadar şaşırırlar. Hastalanan kişinin benliğindeki dönüşüm öyle bir boyuta varır ki, kişi farklı bir kimlikle, farklı bir isimle yaşayabilecek kadar değişir.
Hatta, Eskimolar arasındaki bir inanca göre insan hasta düştüğünde her zamanki ismi bile onu terk eder.” Toksöz Karasu (Huzurlu Yaşama Sanatı’ndan)

Potasyumunu takip et!

Potasyum da tıpkı magnezyum tıpkı çinko gibi marifetleri aslında iyi bilinen ama nedense hep ihmal edilen mühim bir mineral.
Onun da tıpkı diğerleri gibi, azlığı ve çokluğu mühim mesele. Dahası her iki durumun da acil ve ölümcül sonuçları var.
Potasyumunuz azalınca, 7/24 çalışan o muazzam kalp cihazı, o minik ama müthiş canavar teklemeye başlıyor, hatta bazen aniden durabiliyor. Potasyumdaki azalmadan damarlar kasılıp kalıyor, neticede tansiyonunuz yükselebiliyor.
Aşırısı mı? Orada durum daha da riskli, tehlikeli. Mesela kalbin ritmi yani düzeni altüst oluyor.
Tavsiyem, beslenme planınızda potasyum zengini besinler yani muz, kayısı, şeftali, turunçgil ailesi, taze patates, domates, nar gibi gıdalara da yer vermeyi lütfen ihmal etmeyin.
Özellikle idrar söktürücü, kabızlık giderici haplar kullanıyorsanız, hipotansiyon, kalp hastasıysanız bu konuya daha çok dikkat edin.

Hayat bir enerjidir!

Hayat bir enerjidir. İhtiyacı olan enerjiyi ise yalnız bedenden ya da ruhtan değil, beden ve ruhun muhteşem işbirliğinden alır. Her insan yalnızca yürürken, koşarken değil, gülüp eğlenir, ağlayıp sevinirken de bu enerjiyi kullanır.
Ama ikincisi, yani duygusal enerji kullanıldıkça çoğalırken, birincisi, yani fiziksel enerji giderek azalır.
İşte bu nedenle vücudunuza yalnızca antioksidanlar, vitamin ve mineraller yüklemeniz kendinizi yeterince canlı ve güçlü hissetmenize yetmez.
Enerjik biri olmak ile canlılık hissi arasındaki ilişkiyi yalnızca beslenme, aktivite gibi şeyler belirlemez. İşin içine mutlaka ruh sağlığını da, duygusal zenginlik ve manevi enerjiyi de eklemeniz gerekir.

Güçlü bir bellek için 7 mühim tavsiye

◊ Odaklanın
◊ Tekrarlayın
◊ Not alın
◊ Bağlantı kurun
◊ Bilgileri kümeleştirin
◊ Yürüyerek ezberleyin
◊ Uyku ile besleyin

Hafif tansiyon artışlarında deneyin!

◊ Pancar suyu
(1 bardak)
◊ Limon suyu
(1 bardak)
◊ Nar suyu
(1 bardak)
◊ Domates suyu (1 bardak)

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp