Top
Osman Gençer

Osman Gençer

ogencer@htgazete.com.tr

20/04/2019

Bu yıl toparlanır mıyız?

Ege iş dünyası ekonomik açıdan çalkantılı bir yıl olan 2018 yılının geride bırakıldığını ve 2019’un toparlanma yılı olmasını bekliyor. Ekonomide atılacak adımlarda daha dikkatli davranılması gerektiğini, özellikle yurtdışı piyasaların iyi okunarak, tedbirlerin alınmasının şart olduğuna işaret ediyor, gerçekçi ve uzun vadeli programlarla sıkıntıların aşılacağına inanıyor.Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ise, sanayicilerin artık gözlerini ihracata dikmeleri gerektiğini dile getiriyor. 2019’un ekonomimiz açısından yara sardığımız bir yıl olacağını düşünüyor. İhracatı gündemine almamış ve sadece iç pazar odaklı hareket eden yatırımcı, üretici ve sanayicilerin ise gözlerini ihracata dikmelerinin artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtiyor.

YAPISAL REFORMLARBatı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, sanayici ve yatırımcıların piyasada nakit sıkışıklığı ve yükselen kredi faizleri ile mücadele etmek durumunda kaldığını, tüm bu gelişmeler neticesinde 2019 yılının ekonomik parametreler açısından aşağı yönlü olmaktan ziyade yatay düzlemde seyredeceğini düşünüyor. Düşük büyüme rakamları, daralan ekonomi sebebiyle 2019 yılında atılacak adımların daha güvenli atılmasının gereğini savunuyor.Keza, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay da, doğru adımlarla birlikte hasarları azaltılacağı görüşünde. Dünyada ivmesi sürekli artan ekonomi savaşlarının, ABD Merkez Bankası’nın sürekli faiz artırımının dünya piyasalarında nakit darlığına sebep olduğunu belirten Abay, bunun yansımalarından Türkiye’nin de etkilendiğini söylüyor. Ancak böylesi küresel durumlardan minimum etkilenmenin yolunun da, daha güçlü bir ekonomiye sahip olmaktan geçtiğini ifade ediyor. Bunun için de ülkemizin yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu bildiriyor.

ULUSLARARASI PİYASALAR

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş’a göre ise, en  önemli konu enflasyon ve dövizde istikrar. Yavaş, ithalata dayalı üretim anlayışından ülke olarak kurtulmamız, öz kaynaklarla üretim ve ihracat yapabilen bir ülke olmamız gerektiğini söylüyor.İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter’in beklentisi de, gerçekçi ve uzun vadeli planlar. 2019 yılının bu anlamda da kolay geçmeyeceğini, o yüzden ekonomi yönetiminin daha köklü ve somut adımlar atmasının şart olduğunu ifade ediyor. Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç, uluslararası piyasalar ile ekonomilerin iyi takip edilmesine inanıyor. Bu bağlamda sanayici ve iş insanlarının 2019 yılında fazla borçlanmaya girmeden, özellikle uluslararası piyasaları ve ekonomileri takip ederek adım atmalarının, hem kendileri hem de ülke ekonomisi için yararlı olacağının altını çiziyor.Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros’a göre de, 2019’da olası ulusal ve uluslararası ekonomik koşulları dikkate alarak, yani geleceğe bakarak, doğru adımları atmayı hedeflemek en doğru hamle olacak.

Ege İş Dünyası genelde böyle düşünüyor. Hiç biri umutsuz değil, ancak beklentileri var. Yapısal reformlar ve gerçekçi hamlelerle sıkıntılardan kurtulacağımıza tüm inanıyor. Ki, hepimiz onlarla aynı görüşteyiz..     

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp