Top
Muharrem Sarıkaya

Muharrem Sarıkaya

msarikaya@htgazete.com.tr

14/04/2021

Karantinada yeni karar: İki mutant için 14 gün…

SALGIN ile ilgili son dönem en çok kaygı duyulan ne diye sorduğumda bilim insanları iki noktaya dikkat çektiler:

1- Güney Afrika ve Brezilya mutantının yaygınlaşması

2- Yoğun bakım servislerinin bir anda dolması…

Nitekim önceki gün yapılan Bilim Kurulu toplantısında da bu durumun altı çizilmiş.

Buna yönelik alınması gereken tedbirler üzerinde durulmuş.

Tam kapanmanın mümkün olmadığını onlar da görüyor.

Çünkü tam kapanma halinde kademeli açılma yapılması gerektiği için bunun yaratacağı olumsuzluğun daha yüksek olacağını görüyorlar.

Bundan dolayı üzerinde durdukları kontrollü bir kapanmanın olması…

Hükümete tavsiyeleri de bu yönde olduğu için dün tam kapanma yerine kısmi kapanmanın iki hafta süresince uygulanması yönüne gidildi.

Yani belirli saatler ve belirli alanlarda kapanma sağlandı, işyerleri için yeniden mesai düzenlemesi getirilirken, herkesin uzaktan çalışması yönüne gidilmedi.

Başta da belirttiğim gibi buna, “eğer tam kapanma olursa onun normale döndürülmesi çok daha külfetli ve uzun sürüyor” yönündeki bakış yol açmış.

İNGİLİZ VİRÜSÜNÜ KAPSAMIYOR

Bilim Kurulu’nun en çok çekindiği ise iki varyant virüs; Güney Afrika ve Brezilya mutantı.

Bilim Kurulu üyesi ve Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Levent Akın’a dün iki varyant ile ilgili karantina süresinde bir değişiklik yapıp yapmayacaklarını sordum.

Prof. Dr. Akın, buna ilişkin kararı aldıklarını ve Güney Afrika ve Brezilya varyantlarında karantina sürecini 14 güne çıkardıklarını açıkladı.

“Bu karar İngiltere’de ortaya çıkan varyant ile orijinal Vuhan varyantını kapsamıyor, onlarda 10 gün olarak devam edecek” dedi.

Peki, bir kişi hangi varyanta yakalandığını nasıl bilecek?

PCR testi yapılırken bu iki varyant kendisini hemen gösterdiğini belirtip ekledi:

PCR testi yapıldığında genomik sekanslarına, yani ardı sıra dizilimine bakılıyor. Bizim ‘ön circel’ (sörkıl), yani döngü dediğimiz PCR testine bakılırken, eğer önden erken dönem çıkıyorsa biliyoruz ki bunlar çok güçlü virüsler. Onları ayırıp incelediğimizde görüyoruz ki Güney Afrika ve Brezilya’da görülen varyantları. Test sırasında ilk onlar kendini gösteriyor, İngiliz ve Vuhan geriden geliyor…”

AŞI MUTANTLARDA DA ÇALIŞIYOR

Bu iki varyant karşısında Türkiye’de yaygın bulunan Vuhan’da ortaya çıkan orijinal virüs ile yaygın hale gelen İngiliz mutantına karşı aşı etkisini de sordum.

Aktardığına göre Bilim Kurulu’nda bunlara ilişkin bazı veriler Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine aktarılmış.

Prof. Dr. Akın, ağırlıklı uygulanan Sinovac aşısının Vuhan kadar diğer mutantlara karşı da etkili olduğunun gerçek vakalarla da kanıtlandığını belirtip devam etti:

“Hasta olanların virüs tepkilerinde aşı koruyuculuğuna da bakıldı; orijinal Vuhan ile mutant virüslerde ortaya çıkan verileri neredeyse birbirine çok yakın. Aşı mutant virüslerde de koruyor. Şu an İngiliz mutantı diye tanımladığımız B117 çok yaygın ama diğer ikisi de (G. Afrika ve Brezilya) sinsi şekilde yükseliyor. Çünkü aşı ve gelişen antikordan kaçmayı başarıyor.”

ÇARE YEREL TEDBİRLERDE

Prof. Dr. Akın bunların ötesinde herhangi bir konuya girmedi.

Toplantıya katılan Bilim Kurulu üyelerinin aktardığına göre, ağırlıklı olarak yerel yönetimlerin üzerinde de durulmuş.

Salgının önlenmesinde yerel yöneticilerin, il pandemi kurullarının çok etkin çalışması gerektiğine vurgu yapılmış.

Nitekim dün Cumhurbaşkanı Erdoğan da salgının durdurulması için önlemleri sıralarken şehirlerarası yolculuğa getirilen kısıtlamayı açıkladı.

Bu kararın kentler arası geçişin yüksek olduğu Karadeniz ve Marmara bölgelerindeki yayılmanın önüne geçmek için alındığını da belirttiler.

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasına göre Güney Afrika varyantı daha önce çok az sayıda ilde görülürken bir anda 11 ile yayıldı ve 285 kişide görülür hale geldi.

Brezilya mutantı ise 9 ilde 166 kişide görülüyor.

Her iki mutantın daha baskın hale gelmesi ise Türkiye’nin çok daha sıkı tedbirler almasını gerektiriyor.

Bu da turizm sezonu açılışına hazırlanan Türkiye için ciddi bir tehlike demek…

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp