Top
22/05/2023

Afetzedelerin tercihinde sosyal politikaların etkisi

Deprem bölgesinde AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek oy almasının nedenleri üzerinde duruluyor. Bazı CHP'liler, kendilerine oy vermeyen afetzedeleri anlamak yerine onlara hakaret etme yarışına girdiler. Yakınlarını, evlerine, işlerini ve geleceğe dair umutlarını kaybetmiş insanlara Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece güven vermedi. Onların yaralarının sarılmasını ve yeniden hayata tutunmasını sağlayacak somut adımlar attı. Bu nedenle yüzyılın afetini yaşayan bölge insanı somut adımlara baktı Erdoğan'a duyduğu güvenin boşa çıkmayacağını düşündü. Bu tutumunu sandıklarda gösterdi.

Depremin getirdiği yıkımın etkilerini gidermek için inşa faaliyetleri elbette önemli. Ancak bölgede hayatın normale dönmesini sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi de önemli. Bu bakımdan hükümet, sosyal politika tedbirleri ve çalışma hayatının normale dönmesini sağlayacak adımlarla hayatın normale dönmesine ilişkin önemli adımlar attı. Bu adımlara bakıldığında bölgede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verilen büyük desteğin sadece güven algısından kaynaklanmadığı anlaşılır.

Depremin başından beri sosyal politika ve çalışma hayatı tedbirlerinin neler olduğuna bakalım... Afetin getirdiği yıkım nedeniyle ilaç ve sürekli kullanılan tıbbi malzemelerin temin edilmesinde yaşanacak mağduriyetlerinin önlenmesi için bir dizi tedbir acilen hayata geçirildi. İlaçların reçetesiz olarak temin edilmesi, ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım paylarının alınmaması ve süresi bitmiş veya bitecek olanların rapor sürelerinin 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatılması hayata geçirildi.

İŞKUR tarafından depremin etkilerini azaltmak için 20 bin 700 kişilik Toplum Yararına Program kontenjanı tahsis edildi. Tahsis edilen bu kontenjanlar depremden etkilenen 10 ilde ve ayrıca afet bölgesinden farklı illere nakledilen çocuk, engelli, kadın ve yaşlılara sunulan hizmetlerin sürdürülmesini de sağlayacak.

SGK'ya verilmesi gereken her türlü bilgi, belge ve beyannameler 26 Mayıs 2023 tarihine kadar ertelendi. Ayrıca sigortalı çalıştıran işyerleri ile primini kendisi ödeyen sigortalıların prim borçları da ertelendi. Emekli maaş ödemeleri ve işsizlik sigortası ödemeleri öne çekildi.

İstihdamın korunması ve işyerlerinin çalışanlarını kaybetmemesi için tedbirler alındı. OHAL süresince istisnai haller dışında işten çıkarmalar yasaklandı. Depremden etkilenen işyerlerinin çalışanlarına yönelik olarak Kısa Çalışma Ödeneği devreye sokuldu. Kısa Çalışma Ödeneği almaya şartları tutmayan çalışanlara ise Nakdi Ücret Desteği verildi.

Cumhurbaşkanı kararıyla depremlerden etkilenen yerlerde görev yapan kamu personeline toplamda 3 bin 32 lira tazminat ve fazla çalışma ücreti ödenmesi sağlandı. Bu kapsamda fiilen çalışmakta olan kamu görevlilerine depremin olduğu 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 6 ay süreyle 2 bin 60 lira tazminat, aylık 972 liraya kadar fazla çalışma ücreti ödenebilecektir.

Bu tedbirlerin yanı sıra kamu çalışanlarının geçici görevlendirilmesi, işveren teşvikleri, bölgede istihdam oluşturulmasını sağlayacak birçok tedbir de hayata geçirildi. Bu nedenlerle vatandaş diğer alanlarda olduğu gibi çalışma hayatına yönelik olarak atılan bu somut adımlara da baktı. Yaralarını kimin saracağına ve hayatı kimin normale döndüreceğine ilişkin kararını verdi.

Fatih Sultan Mehmet Han der ki "Hüner bir şehir bünyâd etmektir; Reâyâ kalbin âbâd etmektir." Marifet bir şehri imar etmekle birlikte orada yaşayan halkın kalbini kazanmaktır. Deprem bölgesinde yapılan tam olarak budur. Bir taraftan şehir inşa edilirken diğer taraftan da milletin kalbi kazanılmış.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları