Top
25/09/2017

Çaresiz değilsiniz

Yaş ilerledikçe hormonlarda ve erkeğin psikolojisinde değişiklik olabilir. Bu da cinsel isteği olumsuz etkiler. Ama üzülmeyin çünkü tedavisi var. Eski halinize kavuşamayacağınızı düşünüp karamsarlığa kapılmayın...

SORU: Geri dönüş olur mu?

Vazektomi ameliyatı ile ilgili yazınızı okudum. Bu ameliyatı olduktan sonra ileride vazgeçme şansım var mı? Normal hale dönebilir miyim?

CEVAP

Vazektomi ameliyatında geri dönüş şansı vardır. Ama bu yöntem kalıcı olarak doğum kontrolü isteyen erkeklere uygulanmalıdır. Bir süre sonra vazgeçebilecek durumda olanlar için uygun bir yöntem değildir. İlk 1 yıl içinde geri dönüş için mikrocerrahi ameliyat ile yüksek olan şans zaman içinde azalmaktadır. Vazektomi yaptıranlar için ileride çocuk sahibi olmanın bir diğer yolu da IVF (tüp bebek) yöntemidir.

SORU: Acır diye korkuyor

8 yaşındaki oğlumu sünnet ettirmek istiyoruz. Sünnet olan arkadaşlarından çok acıdığını duydu. Bu korkuyu yenmek için ne yapmalıyız?

CEVAP


Penisin uç kısmındaki sünnet derisinin kesilip çıkartılması şeklinde tarif edilebilecek olan sünnet, bin yıllardır uygulanan bir gelenek olması yanında, bugün sözgelimi Amerika’da en sık uygulanan pediatrik cerrahi işlem olarak da tıp dünyasının gündemindedir.

Sünnetin gereksizliği ve zararlarından bahsederek aleyhinde olanlarla, sünnetin faydalarını savunan taraftarların tartışmaları eskiden beri sürer.

Bugün, dünya erkek nüfusunun yaklaşık 1/6’i sünnetlidir. 1990’da Amerika’da yeni doğan erkeklerin yüzde 80’inin sünnet edildiği tahmin edilmektedir.

Sünnet, ya çocuğun ne yapıldığını anlayamayacağı ve yabancıyı tanıyamayacağı kadar erken dönemde (tercihen doğumu takiben veya ilk 2 yaşın içinde) ya da sağlıklı iletişim kurulabilecek çağa geldiğinde (6-7 yaşından sonra) yapılmalıdır.

SORU: Sorunlarım başladı

54 yaşındayım, emekliyim. Cinsel sorunlarım başladı. Önce, yeteri kadar ereksiyon olmaması, sonra da erken boşalma. Ne yapmalıyım?

CEVAP

İlerleyen yaşlarda değişen hormonal dengeler ve psikolojik durum libido adı verilen cinsel isteği olumsuz olarak etkileyebilir. Bütün bunların, mevcut rahatsızlıklarınız ve aldığınız ilaçlar dahil bir bütün olarak değerlendirilmesi gereklidir.

50 yaş günümüzde olgunluk çağı olarak kabul edilmekte olup cinsel isteksizliğinizin tedavi edilebilir ve tedavi edilmesi gerekli bir durum olduğunu düşünüyorum.

İmpotans tedavisi multidisipliner yani birden çok tıbbi branşı ilgilendiren bir konudur. Bu rahatsızlık için bir üroloji uzmanı ile görüşüp netice alamadınızsa bu konu ile özel olarak ilgilenen bir androloji uzmanına başvurmalısınız.

Henüz ülkemizde resmen bir alt dal olarak tanınmasa da androloji impotans (sertleşme sorunları) ve infertilite (kısırlık) konularında yoğunlaşmayı sağlayan ürolojinin bir yan dalıdır. Günümüzdeki ileri tanı ve tedavi yöntemleri ile sizinkine benzer sorunların tamamına yakınını başarı ile tedavi edebilmekteyiz.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları