Top
Jale Özgentürk

Jale Özgentürk

jale.ozgenturk@radikal.com.tr

28/05/2017

Suudiler savaş gemilerinden vazgeçti

Suudiler savaş gemilerinden vazgeçti

GEÇEN hafta dünyanın gündeminde Suudi Kralı Selman Bin Abdülaziz ile ABD Başkanı Donald Trump’ın kılıç dansı vardı. 110 milyar doları silah olmak üzere 350 milyar dolarlık anlaşma imzalayan Trump, sevincini pek de ayak uyduramadığı bu dansla ilan ediyordu. Suudi Arabistan, Türkiye için de son yılların önemli ülkelerden biri. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2015’te Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmuştu. 2016’da Kral Selman Bin Abdülaziz Türkiye’ye geldi, Erdoğan ise bu yılın şubat ayında tekrar Abdülaziz’i Suudi Arabistan’da ziyaret etti. İlişkilerin gelişmesinde bölgedeki konjonktürün, siyasi gelişmelerin ve güvenlik kaygılarının büyük bir payı var.

İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Bir başka önemli neden de ekonomik. 2004’te 1 milyar doları zor bulan dış ticaret hacmi bugün 5.5 milyar dolar civarında. Bu temellerde giderek güçlenen ilişkiler, savunma sanayii için de yeni bir yaklaşım getirdi. Özellikle Avrupa’nın en büyük ordusuna sahip, askeri alanda güçlü Türkiye, Suudi Arabistan için ittifak yapacağı güçlü bir ülke olarak devreye girdi. Bu nedenle savunma sanayii işbirliğinde önemli alanlardan biri oldu iki ülke için.

İşbirliklerinden biri Milgem projesi ile gündeme geldi. Milgem Türkiye’nin savunma sanayiinde millileştirme projelerinin en güçlülerinden biri. Türkiye bu proje kapsamında savaş gemileri inşa ediyor. Bu proje ile Türkiye ABD, İngiltere, Fransa gibi savaş gemisi üreten ülkeler arasına girmiş durumda. Şimdiye kadar Heybeliada ve Büyükada firkateynleri denize indirildi, iki gemi ise sırada.

Türkiye bu savaş gemilerini Tuzla’da bazı özel tersanelerin de yer almasıyla kısa sürede inşa edebilir duruma geldi. Bu sayede artık uluslararası pazara da açıldı.

KÖTÜ SÜRPRİZ

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na bağlı Savunma ve Ticaret Teknolojileri ve Mühendislik AŞ’ye (STM) devredilen gemilere bir süredir uluslararası ilginin arttığı belirtiliyor. Açıklamalara göre Pakistan ve Katar, Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkeler ile projeye ilişkin temaslar da sürüyordu. Bu temaslar sonucu kısa süre önce Suudi Arabistan’la 4 adet gemi için anlaşma yapıldığı hatta kısa süre içinde STM tarafından imzaların atılacağı iddia edilmişti. İddialara göre satılacak gemilerden biri halen inşa edilmiş olanlardan biri olacaktı. Ancak öğrendiğime göre Suudi Arabistan bu gemileri ürettirmekten vazgeçmiş, siparişleri iptal etmiş. 2008’den beri zor günler yaşayan Tuzla tersaneleri için bu siparişlerin iptali kötü bir sürpriz olmuş. Sektör temsilcilerine göre yaklaşık 2 milyar dolar civarında döviz girdisi sağlaması beklenen gemiler, hem Tuzla’yı hem yan sanayini canlandıracak, krizden sonra yan sanayii ile birlikte 100 binden 25 bine düşen istihdamı da artıracaktı.

Ayrıca yapılan yorumlara göre, Türkiye’nin Suudi Arabistan’a savaş gemisi satabilmesi, ABD, İngiltere ve Fransa gibi ihracatçı ülkelerden biri olma hedefinde de önemli bir adım olacaktı.

Uzun süredir batıdan gemi tamiri dahi alamayan tersaneler, bu şekilde Körfez ülkelerinden de ümidi kesiyor.

Dünya liderine yerel dans bile yaptıran silah ve savunma sanayiinde görünen o ki rekabet dostluk dinlemiyor! 

Suudiler savaş gemilerinden vazgeçti

MARDİN’İN CAZİBESİ ARTIYOR

MARDİN geçen yıllarda yaşanan olumsuzlukları geride bırakmaya başlıyor. Gelen bilgiler bu yolda. Gazetelerde yer alan haberlere göre turizm yeniden canlanmış. Oteller dolu.

Turizmdeki olumlu haberlerin yanı sıra şimdi sanayiden de güzel haberler geliyor. Hükümetin yatırımları artırmak için belirlediği 23 cazibe merkezi arasında Mardin en fazla yatırım, istihdam çeken şehir olmuş. Yatırım destek ofisi verilerine göre Mardin; 299 başvuru, 3.8 milyar TL yatırım, 20 bin 500 istihdamla ilk sırada yer alıyor. Mardin’i Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Van ve Malatya izliyor.

Bu bilgileri 150 üyeli Mardin İşadamları Derneği’nin yeni başkanı Kadir Akkuş veriyor. Kadir Akkuş, ikinci İSO 500 listesindeki yer alan gayrimenkul, tekstil gibi sektörlerde yatırımları olan Akkuş Grup’un sahibi. Zara gibi büyük zincirlere denim üretiyor.

İstanbul’da üretim yapan Akkuş, 6’ıncı bölgedeki teşviklerin katkısı ile yakın zamanda Mardin’de bir fabrika açmış. Akkuş, teşviklerin katkısının yanı sıra memleketinde fabrika açmasının bir başka nedenini bölgedeki kadınlara iş imkânı sağlamak olarak açıklıyor... “İstanbul’daki maliyetleri düşürmek için yeni fabrikayı Mısır gibi ülkelerde kurmak istedik. Araştırdık Mardin daha öne çıktı” diyor.

Şirket merkezini de İstanbul’dan Mardin’e taşımış. Bu trendin birçok şirketin gündeminde olduğunu söylüyor.

Umarız teşvik belgeleri sadece kağıt olarak kalmaz, bir an önce yatırıma dönerek, tüm bölgelerin eşit gelişimine katkı sunar...

Suudiler savaş gemilerinden vazgeçti

ERDOĞAN’IN YENİLENEN OKULU AÇILIYOR

MESUT Toprak Zeytinburnu’nda tarihi yarımadanın siluetini bozduğu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirdiği ve “kırıldığını” açıkladığı 16/9 isimli projeyi inşa eden Astaş’ın sahibi. Erdoğan kendisinden binanın üst katlarını tıraşlamasını istemişti. Ancak bu istek, temenniyi geçemedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun. Eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bu okuldan mezun. İş dünyasından Toprak’ın yanı sıra Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da mezunlar arasında. Okulun iki yıl önce ihtiyaca cevap veremediği için yenilenmesine karar verilmişti. Mesut Toprak okulu bedelsiz yeniledi ve inşaatı tamamladı. İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi, konferans salonları, çok amaçlı salonları ve laboratuvarlarıyla modern bir okul oldu. Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak.

Bir de sürprizden söz ediliyor. Buna göre okulun ismi “İstanbul Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi” olarak değişecekmiş.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp